3 rakytníky
Rastliny nie sú tovarom vyrobeným v továrni, preto sú rozdielne. Upozorňujeme, že na ilustračných fotografiách sú zobrazené plne vyvinuté rastliny pestované za optimálnych podmienok. Na obrázku je jeden vybratý ukážkový exemplár. Každá rastlina sa do určitej miery odlišuje tvarom, farbou, veľkosťou a vzhľadom. To nemá vplyv na kvalitu rastliny.

3 rakytníky

Hippophae rhamnoides 'Askola/Leikora','Pollmix' - Číslo tovaru 4400179
Obsah balenia:3 ks
Vitamínová bomba – vitalita v jeseni a na zimu! Dvojdomá rastlina odolná voči suchu, nenáročná na pôdu, opelená vetrom. Jedna samčia rastlina dokáže opeliť 8 – 10 samičích. Úplne mrazuvzdorná, má rada slnečné miesta a priepustnú pôdu. Plody sú bohatým zdrojom vitamínov C a E. Je známa aj ako liečivá rastlina. Chráni a upevňuje imunitný systém. Priaznivo pôsobí proti rôznym chorobám. Odporúčaná vzdialenosť pri výsadbe: 2 – 2,5 m. 1 samčí a 2 samičie rastliny
34,20 € / balenie

Cena s DPH (brutto) plus prepravné náklady

Stanovisko slnečné
Mrazuvzdorné mrazuvzdorné
Výsadbová vzdialenosť (cm) 100
Doba dozrievania september začiatok
Farba žltá (oranžová)
Výška dospelej rastliny 200-400 cm
Rakytník je ker alebo menší strom. Je tŕnitý, obvykle 2-2,5 metre vysoký, má zeleno-strieborné listy a oranžové bobule. U nás sa používa väčšinou ako okrasný ker. Liečivé účinky tejto rastliny boli donedávna prehliadnuté. Má 10x viac vitamínu C ako pomaranč a veľa ďalších liečivých látok (vedci uvádzajú, že dennú doporučenú dávku vitamínu C pokryje jedna jediná bobuľka). Rakytník dobre rastie v každej pôde. Neznáša trvalé premokrenie. Pri zavlažovaní a prihnojovaní prináša vysoké výnosy. Výsadbová vzdialenosť 2,5 – 3 m. Pri výsadbe pridať kompost a superfosfát sa vyplatí. Neznáša zatienenie, potom nerodí. Zber plodov ručne je veľmi náročný. Plody je najlepšie odrezať aj s vetvičkami, dať do PE sáčku do mrazničky, viac než –20°C. Na druhý deň sa nárazom na podložku plody oddelia a vysypú zo sáčku. Aby zber bol každoročný, je nutné plodové kry mať dva a zber rezom striedať, alebo každý rok oberať len polovicu kra. Rezať len výhonky do priemeru 1 cm. Je veľmi nenáročný a mnohostranne užitočný. Znáša veľmi dobre sucho (nesmie však zaschnúť po vysadení, než zakorení!). Má ďaleko rozvetvený a hlboký koreňový systém. Vytvára koreňové výhonky, preto ho vysádzajte len tam, kde časom jeho rozrastanie nebude na obtiaž, alebo nebude možný (nebude rásť smerom do tieňa väčších stromov, cez cestu, do lúky atď.). Je to rastlina dvojdomá, preto je treba vysadiť samčie aj samičie kríky. Samičie rastliny sú tie ktoré majú plody, preto sa doporučuje vysádzať v pomere päť až desať samičích na jednu samčiu rastlinu. Peľ prenáša vietor, nie hmyz, takže opeľovač musí byť vždy po vetre. Plody dozrievajú v septembri až v októbri.
Zákazníci tiež kúpili
Naposledy zobrazené